Σκιώδη Παραλειπόμενα

του
Κώστα Βουλαζέρη

Αρχείο | RSS Feed

Αναζήτηση Μυστηριακές ΟντότητεςΠαλιά Ελληνικά Εξώφυλλα

Τυχαία

Μια στιγμή...
11 / 4 / 2021

Ρίχνοντας μια ματιά στο αρχείο των τελευταίων μηνών αυτού του blog δεν μπορώ παρά να φτάσω στο συμπέρασμα ότι το 80% των αναρτήσεων είναι για την πανδημία του κορονοϊού. Τα υπόλοιπα είναι Μυστηριακές Οντότητες και διάφορα άλλα θέματα.

Αυτό, για εμένα, δείχνει όχι μόνο πόσο έχει επηρεάσει εμένα η κατάσταση με την πανδημία αλλά πόσο μάς έχει επηρεάσει όλους. Και αναφέρομαι κυρίως στην πολιτική κατάσταση και λιγότερο στην υγειονομική, γιατί η πρώτη μού φαίνεται πολύ σοβαρότερη από τη δεύτερη.

Δε θέλω όμως αυτό να είναι, αποκλειστικά και μόνο, ένα anti-Covid blog. Είναι το προσωπικό μου blog, όπου γράφω σκέψεις, παρατηρήσεις, ιδέες – οτιδήποτε μπορεί να έρθει στο μυαλό μου και κρίνω πως είναι αξιοσημείωτο ή έχει νόημα να το διαβάσει κάποιος άλλος.

Η κατάσταση με τον Covid είναι ένα από τα πράγματα που με προβληματίζουν πολύ, τελευταία, αλλά δεν είναι το μοναδικό πράγμα που με απασχολεί. Και σκέφτομαι, στο εξής, να προσπαθήσω να βάζω στα Σκιώδη Παραλειπόμενα περισσότερη θεματολογία που δεν έχει σχέση με Covid. Λέω ότι θα προσπαθήσω γιατί δεν ξέρω αν θα τα καταφέρω: Πολλές φορές τυχαίνουν πράγματα τα οποία θεωρείς σημαντικά, ότι πρέπει να τα γράψεις, ότι πρέπει να διαβαστούν, και αυτό έχει ως συνέπεια να παραμερίζονται άλλα πράγματα, να μη γράφονται ποτέ, τα οποία σου φαίνονται «δευτερεύοντα».

Όμως και τα δευτερεύοντα πράγματα έχουν ενδιαφέρον. Δεν μπορεί συνέχεια να προσπαθούμε να σώσουμε τον κόσμο, όπως λένε (αφόρητο κλισέ, το ξέρω!) σε κάτι μυθιστορήματα. Οπότε, τώρα θα κάνω μια προσπάθεια να βάζω περισσότερη θεματολογία άσχετη με Covid. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα γράφω καθόλου και για Covid.

Ελπίζω, όμως, πως ένα μεγάλο μέρος της δουλειάς που ξεκίνησα σχετικά με την υπόθεση κορονοϊός έχει λιγάκι αποδώσει: κάποιοι άνθρωποι έχουν αρχίσει να σκέφτονται περισσότερο για το όλο θέμα, και ορισμένοι από αυτούς, που πιθανώς να έχουν μεγαλύτερη επιρροή από εμένα, έχουν βάλει ακόμα πιο πολλούς να σκέφτονται περισσότερο για το θέμα. Και συγχρόνως αυτό φαίνεται να συμβαίνει και από διάφορες άλλες μεριές, από διάφορους άλλους ανθρώπους, που προσπαθούν να παρακινήσουν τον κόσμο να σκέφτεται αντί να δέχεται, να ερευνά αντί να δρα τυφλά βάσει τηλεοπτικών εντολών. Όταν είχα ξεκινήσει να γράφω για την πανδημία, πριν από κάνα χρόνο, ελάχιστοι μιλούσαν.

Αλλά η κατάσταση με την πανδημία – και η υγειονομική και, κυρίως, η πολιτική – είναι απλά ένα τέρας που πρέπει να αντιμετωπίσουμε γιατί δεν μας αφήνει να ζήσουμε. Δεν μπορεί αυτή η αντίσταση κατά της καταπίεσης Covid-19 να αντικαταστήσει τα άλλα πράγματα που μας αρέσουν και για τα οποία ζούμε. Και ούτε έχει αντικαταστήσει τα πράγματα που αρέσουν σ’εμένα προσωπικά και για τα οποία ζω· δεν θα το επέτρεπα στον εαυτό μου. Και θέλω αυτό να είναι κάτι που αντανακλάται σε τούτο το blog. Όπως είχε γράψει, στο περίπου, ο Philip K. Dick: Όταν πολεμάς την Αυτοκρατορία, κινδυνεύεις να γίνεις σαν την Αυτοκρατορία.

Αλλά, επίσης, όταν κάποιοι είχαν ρωτήσει τους Αμερικάνους γιατί είχαν έρθει να πολεμήσουν στον Β’ Παγκόσμιο αντί να καθίσουν στ’αβγά τους στην άλλη μεριά του Ατλαντικού, εκείνοι είχαν απαντήσει: Γιατί δεν θα μπορούσαμε να ζήσουμε στον κόσμο που θέλουν να φτιάξουν οι Ναζί.

Ε, ακριβώς αυτός είναι ο λόγος που γράφουμε εναντίον της καταπίεσης Covid-19. Αλλά αυτό δεν είναι, δεν πρέπει να είναι, το μόνο που είμαστε.

 

 

Επίσης . . .

Επιλογές Αυγούστου (18/8)


Barry Windsor-Smith και Robert E. Howard & Xerox Hell (αλλοιώστε εικόνες) & Η εκστατική αλήθεια της τέχνης & Chaoclypse & Mâr-Nâmeh, το Βιβλίο των Οιωνών από τα Φίδια & Γεωλογικός χάρτης του φεγγαριού σαν σουρεαλιστικό όνειρο & Morgan Sorensen & Ένα αστεροσκοπείο μέσα στην έρημο & RIP John Crowley & The Greenwood Faun της Nina Antonia & Αντισταθείτε στους τεχνοκράτες και στους «ειδικούς» & πολλά ακόμα έρχονται στο LinX – σύντομα

 

Βιβλιοκριτική: The Dandelion Dynasty: The Grace of Kings· The Wall of Storms· The Veiled Throne· Speaking Bones, του Ken Liu


Αυτή η σειρά (τετραλογία) μού έκανε αίσθηση από διάφορες απόψεις, γι’αυτό κιόλας αποφάσισα να γράψω βιβλιοκριτική. Έπιασα το πρώτο βιβλίο της, The Grace of Kings, σχεδόν τυχαία, και αμέσως κόλλησα. Συνήθως, όταν διαβάζω σειρές φαντασίας, το πρώτο βιβλίο δεν μου αρέσει και τόσο, αλλά, καθώς προχωράω στα επόμενα, η σειρά μού αρέσει ολοένα και περισσότερο. Εδώ – δυστυχώς – συνέβη το ακριβώς αντίθετο...

Το πρώτο βιβλίο με εντυπωσίασε. Σκέφτηκα: Επιτέλους, ένας σύγχρονος συγγραφέας φαντασίας που μου αρέσει! Διότι, τελευταία, δεν βρίσκω και πολλούς σύγχρονους συγγραφείς που να μου αρέσουν. Το Grace of Kings δεν ακολουθεί την κλισέ πλέον, και εμπορική, χρήση της οπτικής γωνίας τρίτου προσώπου που προσκολλιέται κάθε φορά σε έναν χαρακτήρα (όπως, πχ, γίνεται στο A Song of Ice and Fire). Εδώ η οπτική γωνία τρίτου προσώπου είναι πολύ πιο ανοιχτή· μπορεί να γράφει για οτιδήποτε: από τις σκέψεις τριών χαρακτήρων συγχρόνως, μέχρι το τι συμβαίνει σε μια ολόκληρη πόλη. Μια πολύ ευχάριστη αλλαγή στη βαρεμάρα του ύφους που έχει καταντήσει η διεθνής φανταστική λογοτεχνία. Δεν ξέρω αν έχουν αρχίσει να αλλάζουν νοοτροπία (τώρα που η αγορά του βιβλίου χάνει λεφτά διεθνώς) ή αν απλώς ο συγγραφέας είχε κανένα πολύ γερό βύσμα και το πέρασε αυτό σε μεγάλο εκδότη. Και δεν έχει σημασία.

Αυτό δεν είναι το μόνο καλό στο Grace of Kings, φυσικά. Οι χαρακτήρες είναι έξυπνοι και δραστήριοι, ο διάλογος αρκετά έξυπνος και ρεαλιστικός. Η πλοκή ποτέ δεν παύει να κινείται: συνεχώς γίνονται γεγονότα και γεγονότα και γεγονότα. Περιπέτειες μέσα σε περιπέτειες, ατελείωτες. Η ιστορία ξεκινά με μια «κακιά» αυτοκρατορία και διάφορους επαναστάτες εναντίον της αποδώ κι αποκεί· μοιάζει κλισέ, αλλά δεν είναι, έτσι όπως εξελίσσεται. Και ακόμα και οι «κακοί» χαρακτήρες είναι ενδιαφέροντες: κάποιοι τρομαχτικοί, κάποιοι με τη δική τους φιλοσοφία. Ενώ οι «καλοί» είναι ή έξυπνοι ή γενναίοι – μια πολύ ωραία ανάμειξη νοοτροπιών.

[Συνέχισε να διαβάζεις]

 

Επιλογές Αυγούστου (5/8)


Sibylle Ruppert (βιομηχανικός, σκοτεινός σουρεαλισμός) 10 ταινίες (από την ανατολική Γερμανία) TikTok Farlands (ένας κρυφός κόσμος) Η Google θα κάνει τα smart phones σας ακόμα πιο περιοριστικά (απαγορεύοντας στον οποιονδήποτε να τρέξει δικό του app) Οι Ευρωπαίοι ψηφίζουν (για τις εικόνες στα νέα χαρτονομίσματα) Trompe-L’œil (ένας κρυμμένος κόσμος σκέλεθρων) Solarpunk (μουσική) Η Shell κερδίζει (από τον πόλεμο) Ένας ερημίτης (στις κατακόμβες του Παρισιού) Καρλ Γιουνγκ και συγχρονικότητα (ο μυστικισμός των συμπτώσεων) Ο νεοναζισμός στις ΗΠΑ (βίντεο) Maxfield Parrish (μαγευτική τέχνη) Περίπλοκοι χαρακτήρες (σε Howard, Grell, Wolfe, Dostoevsky) Ars Notoria (και η Άμεση Γνώση) LinX (έρχονται πολλά ακόμα)